Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Jak usunąć np 3 linijke w *.txt

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Jak usunąć np 3 linijke w *.txt Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
bordeux
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 12:22 pm    Temat postu: Jak usunąć np 3 linijke w *.txt Odpowiedz z cytatem

Początkujacy

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 16

Jest taki skrypt, który usuwa np. 4 linijke w tekscie zapisanego w *.txt? Jeśli tak to prosze o ten skrypt.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Ja tam nie znam takiej metody ale możesz każdą linijke oddzielić jakimś znakim i potem explodować plik na tablice wtedy każda linijka była by zmienną którą dowoli możesz edytować czy zmieniać

Ale może ktoś zna prościejszy sposób to ino propozycja z mojej strony Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 2:01 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

Kod:
<?php

$linie=file('2.txt');
$linie[3]='';

$content='';
$ile=count($linie);

for ($i=0;$i<$ile;$i++)
 $content=$content.$linie[$i];

$file = fopen("1.txt", "w");
fwrite($file, $content);
fclose($file);

?>

_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 4:54 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

ghosti napisał:
Kod:
<?php

$linie=file('2.txt');
$linie[3]='';

$content='';
$ile=count($linie);

for ($i=0;$i<$ile;$i++)
 $content=$content.$linie[$i];

$file = fopen("1.txt", "w");
fwrite($file, $content);
fclose($file);

?>


O kurcze nie wiedziałem ze polecenie file rozdziela plik na tablice względem linijek RESPEKT a ja zawsze tak kąbinowałem Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 5:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

hehe trzeba sobie upraszczac zycie Wink
_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
bordeux
PostWysłany: Nie Lut 25, 2007 1:35 pm    Temat postu: Podziękowanie Odpowiedz z cytatem

Początkujacy

Dołączył: 27 Sty 2007
Posty: 16

Dzięki za odpowiedzi. Poszuakłem w necie i znalazłem. Kod powinien być
Kod:
<?
//ustaw sciezke do pliku:
$filename = "wersy.txt";
//ustaw numer wiersza do usuniecie
$to_delete = $_POST['ban'];

$plik = file($filename);
$plik[$to_delete-1] = "";
$plik = implode("",$plik);
$fp = fopen($filename , "w");flock($fp,2);
fputs( $fp , $plik);
flock($fp,3);fclose($fp);
?>

a formularz do tego
Kod:
<form action="usun.php" method="POST">
 <table border="0">
 <tr><td>Wers:</td><td><input size="30" type="text" name="ban" value="<?php echo $_POST['ban']; ?>" /></td></tr>
 <tr><td></td><td><input type="submit" value="Usuń Wers" /></td></tr>
</form>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Jak usunąć np 3 linijke w *.txt
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group