Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> [php]Dziwne zachowanie sesji

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 [php]Dziwne zachowanie sesji Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
konraddo
PostWysłany: Pią Lut 16, 2007 10:23 am    Temat postu: [php]Dziwne zachowanie sesji Odpowiedz z cytatem

Nowy

Dołączył: 15 Lut 2007
Posty: 1

Witam
Problem polega na tym, że kiedy dodałem obsługę sesji, wszystko pięknie działało ale pod FF, natomiast pod IE przy przełańczaniu się pomiędzy różnymi podstronami, łąduje sie pusta strona, nawet nie da sie podglądnąć kodu źródłowego, dopiero po odświeżeniu stronki, ładuje się dobrze, i tak za każdym razem, klikam na link, wyświetla się pusta strona, odświeżam i dopiero wszystko jest ok.
Nastomiast gdy wezme w komentarz session_start(); pod IE znów działa.
session_start() jest umieszczona na początku index.php, przełańczanie się pomiędzy podstronami polega na podaniu w adresie różnych wartości page i id, np. index.php?page=oferta&id=1, zawartość podstronek jest includowana do index.php, niszczenie sesji nastepuje po wylogowaniu.
nie mam pojęcia dlaczego tak się dzieje

Kiedy przeniosłem na inny server wszytsko dziala nawet pod IE6, wersja php 4.4.4
natomiast na wersji php 5.0.5-2.1tld nie dziala pod IE6, ktoś mowie wie jakie ustawienia są odpowiedzialne za ten przypadek??

kod index.php:
Kod:
<?php
session_start();

//====sprawdza czy istnieje plik konfiguracyjny bazy=====
if(!file_exists("../config/db_config.php")){
   die("Brak pliku konfiguracyjnego bazy!");
}
require_once("../config/db_config.php");

//nawiazanie po??czenia z baza
if (!$db_lnk = mysql_connect($mysql_hostname, $mysql_user, $mysql_password)){
   echo('Wyst?pi? b??d podczas pr?by po??czenia z serwerem MySQL...');
}      
if(!mysql_select_db($mysql_db_name)){
   echo('Wyst?pi? b??d podczas wyboru bazy danych: test...');
   @mysql_close();
}

//ustawienie kodowania polaczenia
$query = "SET CHARACTER SET utf8;";      
$result=mysql_query($query, $db_lnk);

$panel = array(
   "dzialy.php", // id=0
   "zmien_haslo.php"
);

$produkt = array(
   "lista.php", // id=0
   "dodaj.php", // id=1
   "edytuj.php"
);

.
.
.(inne tabele)
.
.

if(isset($_GET['page'])){
   $page=$_GET['page'];
}
else{
   $page="login";
}

if(isset($_GET['id']))$id=$_GET['id'];
else $id=0;

echo '<?xml version="1.0" encoding="UTF-8"?>';
?>
<!DOCTYPE html PUBLIC "-//W3C//DTD XHTML 1.0 Transitional//EN" "http://www.w3.org/TR/xhtml1/DTD/xhtml1-transitional.dtd">
<html xmlns="http://www.w3.org/1999/xhtml">
   <head>
      <meta http-equiv="content-type" content="text/html;charset=UTF-8" />
       <link href="main.css" rel="stylesheet" type="text/css" media="all" />
      <title>Stolmar</title>
</head>
<body>

         <?php                                    
            switch($page){
               
               case "produkt":
                  include("pages/produkt/".$produkt[$id]);
               break;

                  .
                  .(inne case'y)
                  .

                     
               default:   
                  include("pages/".$panel[$id]);
            }
            
         ?>
      
</body>
</html>
<?php
   @mysql_close();
?>


kod domyslnie includowanej podstronki (dzialy.php):

Kod:
<div class="panel">
<div class="panel_1">PANEL:</div>
<div class="wyloguj">
<a href="pages/login/logout.php">Wyloguj</a><br /><br />
<a href="?page=panel&id=1">Zmień hasło</a><br />
</div>


<?php
   $query = "SELECT id, nazwa FROM Dzial;";
   $result = mysql_query($query, $db_lnk);

   while($row = mysql_fetch_row($result)){
      
      echo '<div class="panel_2"><a href="?page=produkt&dz='.$row[0].'">'.$row[1].'</a></div>';
   
   }
   
   echo '<div class="panel_3">';
   echo '<a href="?page=produkt&id=1">Dodaj produkt</a><br /> ';
   echo '<a href="?page=front">Fronty</a> <br />';
   echo '<a href="?page=korpus">Kolory frontów i korpusów</a><br /> ';
   echo '<a href="?page=blat">Kolory blatów</a></div> ';
?>
</div>


kod stronki (lista.php) który powinien być zaincludowany ale pojawia się pusta strona, dopiero po odświeżeniu dobrze się wyświetla:
link na który kliklem: ?page=produkt&dz=1

Kod:
<?php
   $dz = $_GET['dz'];
   if(isSet($_GET['action'])){
      if($action == 'usun'){
      
           $pr = $_GET['pr'];
           $dz = $_GET['dz'];
          
           $query = "select zdjecie from Produkt where id=$pr;";
           $result = mysql_query($query, $db_lnk);
           while($row = mysql_fetch_row($result)){
              $zdjecie = $row[0];
           }
           $src = "../upload/dzial".$dz."/".$zdjecie;
           unlink($src);
          
           $query = "DELETE FROM Produkt WHERE id='$pr';";
           mysql_query($query, $db_lnk);
           $query = "DELETE FROM Dodaj_blat WHERE id_produktu='$pr';";
           mysql_query($query, $db_lnk);
           $query = "DELETE FROM Dodaj_front WHERE id_produktu='$pr';";
           mysql_query($query, $db_lnk);
           $query = "DELETE FROM Dodaj_korpus WHERE id_produktu='$pr';";
           mysql_query($query, $db_lnk);
           $query = "DELETE FROM Dodaj_kol_front WHERE id_produktu='$pr';";
           mysql_query($query, $db_lnk);
      }
   }
   
  $query = "SELECT nazwa FROM Dzial where id=$dz";
  $result = mysql_query($query, $db_lnk);
   while($row = mysql_fetch_row($result)){
      echo "
         <h2>$row[0]</h2>
         ";
   }
      
  $query = "SELECT id, nazwa FROM Produkt where id_dzialu=$dz ORDER BY nazwa ASC;";

  $result = mysql_query($query, $db_lnk);
  $numrows = mysql_num_rows($result);
 
   if($numrows > 0){
   echo '
      <table border=1 cellpadding=5>
      <tr>
      <td>nazwa produktu<td></td>
      </tr>
   ';
   while($row = mysql_fetch_row($result)){
      echo "<tr>";
      echo "
      <td>$row[1] </td>
      <td><a href=\"?page=produkt&id=2&dz=$dz&pr=$row[0]\">edytuj</a></td>
      <td><a href=\"?page=skladnik&pr=$row[0]\">składniki</a></td>
      <td><a href=\"?page=front&id=3&pr=$row[0]&dz=$dz\">fronty</a></td>
      <td><a href=\"?page=kol_front&pr=$row[0]&dz=$dz\">Kolory frontów</a></td>
      <td><a href=\"?page=korpus&id=3&pr=$row[0]&dz=$dz\">Kolory korpusów</a></td>
      <td><a href=\"?page=blat&id=3&pr=$row[0]&dz=$dz\">Kolory blatów</a></td>
      <td><a href=\"?page=produkt&dz=$dz&pr=$row[0]&action=usun\">usuń</a></td>
      ";
      echo "</tr>";
   }
   echo "</table>";
   }
   echo '<a href="?page=panel">Powrót do panelu</a> ';   
?>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
prz3kus
PostWysłany: Wto Lut 20, 2007 11:49 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Ja tutaj nie rozumiem tego zapisku może mi wyjaśnisz tą rozpiske:

Kod:
<?php
   $dz = $_GET['dz'];
   if(isSet($_GET['action'])){
      if($action == 'usun'){
     
           $pr = $_GET['pr'];
           $dz = $_GET['dz'];
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
matheus
PostWysłany: Czw Lut 22, 2007 10:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moderator

Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 487
Skąd: 3 Miasto

adres strony ??
_________________
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.

| Sopot | | Lębork
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 1:51 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

chyba zapomniales o

Kod:
$action=$_GET['action'];

_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Pią Lut 23, 2007 11:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Ja Ci proponuj się pobawić tym kodem co wskazałem i powinno być ok Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 1:20 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

heh w tym miejscu brakuje jedynie tego co wpisalem, reszta jest jak najbardziej ok (mowie o tym fragmencie, gdyz calego kodu nie przegladalem)..
_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 12:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

ghosti napisał:
heh w tym miejscu brakuje jedynie tego co wpisalem, reszta jest jak najbardziej ok (mowie o tym fragmencie, gdyz calego kodu nie przegladalem)..


Ja to zamiast dodawac do tego kodu to bym wywalił jedną linijke no ale to wy tu wymiatacie więc zamilcze Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Sob Lut 24, 2007 1:36 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

mozna wyrzucic tez przy okazji Laughing

Kod:
if(isSet($_GET['action']))

_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> [php]Dziwne zachowanie sesji
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group