Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Skrypt logowania - pomocy

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Skrypt logowania - pomocy Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
prz3kus
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 5:02 pm    Temat postu: Skrypt logowania - pomocy Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Chciałem sobie napisać skrypt logowania operujący na sesji jednak mam jakieś problemy ;]
Nie wiem czemu nie działa Confused

Plik 1:

Kod:
<?php

session_start();

echo "<form method=\"post\">
Login: <input type=\"text\" name=\"login\" style=\"width: 120px\"><br />
Haslo: <input type=\"password\" name=\"haslo\" style=\"width: 120px\"><br />
<input type=\"submit\" name=\"submit\" value=\"Loguj\">";


$_SESSION['pas']    = $haslo;


echo '<br /><a href="2.php">strona 2</a>';

?>


Nie bede wklejał całego skryptu ino to co niedziała lub czego nie rozuminm

Plik 2:

Kod:
<?php

session_start();


echo '<br /><a href="1.php">page 1</a>';

if ($_SESSION['pas'] = pol) {

echo (hurrrrra poprawne haselko); //sadzilem ze jezeli podam poprawne    haselko to mi sie to pojawi a mi się to pojawia jak wpisze byle co HELP
}
else {
echo (asdasdasd);
}

?>


Prosze pomocy Smile
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 6:34 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

a gdzie tu masz zmienne:

Kod:

<?
$_POST['haslo'];
$_POST['login'];
?>


i potem wstawiasz warunek

Kod:

<?
$haslo = $_POST['haslo'];
$login = $_POST['login'];

//i tu warunek

if ($login = "twój login" || $haslo = "twoje haslo") {
header("Location: tajnastrona.php");
}
else {
echo('Złe hasło');
}
?>


i w twojej tajnej stronie wstawiasz

Kod:

<?
session_start();
?>
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 6:52 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

jarmiar napisał:
a gdzie tu masz zmienne:

Kod:

<?
$_POST['haslo'];
$_POST['login'];
?>


i potem wstawiasz warunek

Kod:

<?
$haslo = $_POST['haslo'];
$login = $_POST['login'];

//i tu warunek

if ($login = "twój login" || $haslo = "twoje haslo") {
header("Location: tajnastrona.php");
}
else {
echo('Złe hasło');
}
?>


i w twojej tajnej stronie wstawiasz

Kod:

<?
session_start();
?>



No widzisz to co ty tutaj napisałes to poprostu wysłanie zmiineych przez forumlarz sesje tutaj nie potrzebne A ja niewiem jak zrobic aby potem w tej tajemnej stronie po kliknieciu tez byl warunek mowiacy ze jezeli haslo zapamietane w sesji(nie wyslane z formularza) == prawidlowemu hasłu to zobacze jakas tresc
Tak jak ty napisałeś ino jak ma to sesja zapamiętać bo mi coś takiego nie działa


Kod:
if ($_SESSION['pas'] = pol) {
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 7:33 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

a mógłbyś mi jeszcze pomóc w moim skrypcie rejestracji?

zrobiłem nowy temat o nazwie problemik
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 1:07 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

kto tutaj komu pomaga, bo sie troszke pogubilem Laughing
_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 2:11 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

takie logowanie dla pojedynczego usera to umiem zrobić.
a mi chodzi o logowanie i rejestracje wielu userów za pomocą mysql
i mi nie wychodzi z zapytaniem dodającym rekord do bazy danych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 10:03 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Ludzie powiedzcie mi jak tą sesje mam z warunkować na 2 stronie nie chodzi mi o skrypt logowania tylko nie potrafie zamienic zapamietane dane w sesji na zmienną i porównać ją w warunku if.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Sro Sty 03, 2007 5:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

daj calosc, a nie jakies fragmenty...

jesli ktos sie zaloguje to

Kod:
$_SESSION['login'] = $_POST['login'];
$_SESSION['pass'] = $_POST['pass']);

_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Czw Sty 04, 2007 5:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Dobra robiłem taki błąd że przy warunku if trzeba dac znaki == a nie = a wy zamiast mnie poprawic to ja siedze nad takim babolem 2dni Razz

Ale dobra teraz mam taki bład ze sesje mi piknie smigaja jednak nie na jednym pliku na tym gdzie wyslalem dane z formularza i mam wlasnie cos takiego jak kolega napisal ponizej
Kod:

$_SESSION['login'] = $_POST['login'];
$_SESSION['pass'] = $_POST['pass']);


Po wyslaniu z formularza dziala jednak jak wejde na inny link i wruce do tego pliku warunek
Kod:

if (($_SESSION['login'] == prz3kus)&&($_SESSION['pass'] == pol)) {


juz sie nie spełnia wie ktos moze czemu nawet jak dodam samo:

Kod:
$_SESSION['login'];
$_SESSION['pass'];


to nadal dupcia blada Laughing
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Skrypt logowania - pomocy
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group