Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222 Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222 Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Zmiana formatu daty przechowywanej w bazie MySQL

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Zmiana formatu daty przechowywanej w bazie MySQL Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
pampper
PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 2:06 pm    Temat postu: Zmiana formatu daty przechowywanej w bazie MySQL Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 32

no wiec tak mam konto www na www.tubaza.net, uzywaja oni bazy danych phpMyAdmin chodzi oto ze mam skrypt aukcyjny który potrzebuje bazy danych zapisującej date w rekordzie w takim formacie

np . 20040214122525

natomiast u nich zalisuje to tak

2004-02-14 12:25:25

czy isnieje mozlwosc zeby przestawić cos w opcjach. Na serwerze www.tripod.lycos.co.uk zapisuje własnie a taki sposób jaki mi jest potrzebny, ale tam sa tragiczne reklamy, prosze o pomoc
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 2:18 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Możesz mi napisać jaki jest typ kolumny z datą?
na tubaza.net kolumna ta ma typ DATEIME.
Zmien go na TIMESTAMP(14) lub po prostu TIMESTAMP.

PS: Zmieniam nieco nazwe tematu i przenosze go do innego, dobrego dzialu - o bazach danych
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
pampper
PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 2:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 02 Mar 2006
Posty: 32

od poczatku jest tak ustawione, zrobiłem zrzut:


ale starałem sie wstawic 14 i nie mozna


Ostatnio zmieniony przez pampper dnia Sro Sie 23, 2006 11:53 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Wto Maj 02, 2006 3:14 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Hmmm, dziwne ... sprobuj przestawic na DATETIME lub pozniej na inne typt daty i czasu
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Woymil
PostWysłany: Sro Maj 10, 2006 8:22 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy

Dołączył: 10 Maj 2006
Posty: 1

Witam!
Zainstalowalem sobie skrypt phpauctions 2.1. Działa ale nie tak jak nalezy, wystawiajac aukcje okazuje sie ze cos nie tak jest z data. Zaraz po wystawieniu aukcja jest zakonczona bo data wystawienia jest pozniejsza niz zakonczenia aukcji. Jak to mozliwe?
System podczas wystawiania aukcji zapisuje daty w taki sposob:
Start aukcji: -0 9- 2006, 05: 0
Koniec aukcji: -0 3- 2006, 09: 0

Chodzi o skrypt pod adresem: www.aukcje.easyisp.pl

jak zrobic by w bazie zapisywano daty po ludzku w formacie np 9 maja 2006 9:00??

To jest jedna z moich strona na tym serwerze i tylko ona tak dziwnie zapisuje daty, oprocz niej uzywam phpBB i php Fusion i z nimi nie mam problemow
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Sro Maj 10, 2006 9:05 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Ja jak czasem piszę skrypty to ustawiam kolumne w bazie danych jako TEXT, a w niej umieszczam dane z data(). Nie w każdym skrypcie mozna to wykorzystać, bo może sprawiać problemy :/
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> Zmiana formatu daty przechowywanej w bazie MySQL
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group