Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> Pierwsze kroki webmastera --> Możliwość wpisywania komentarzy na blogu - tylko serwisy?

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Możliwość wpisywania komentarzy na blogu - tylko serwisy? Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
Gustaw
PostWysłany: Sob Lip 08, 2006 12:35 am    Temat postu: Możliwość wpisywania komentarzy na blogu - tylko serwisy? Odpowiedz z cytatem

Nowy

Witajcie,

zwracam się do Was z, być może niecodziennym, zapytaniem. Postaram się problem wyłuszczyć dość dokładnie.

Otóż postanowiłem założyć własną stronę, która właściwie jest blogiem - jednak z jedną wielką różnicą: nie ma możliwości wpisywania komentarzy przez odwiedzających (księgę gości zrobiłem). Wiem, że jeśli zakłada się blogi na serwisach blogowych, to takowa możliwość istnieje, bo dają gotowe szablony. Jednak nie chciałem zarejestrować się na żadnym z nich; zdenerwowało mnie w tych serwisach kilka rzeczy, np. to, że 1) nie można dowolnie modyfikować kodu stron, ich liczby itp., 2) podpinają pod stronę reklamy albo przynajmniej wysyłają je na mailbox. Poza tym 3) nie podoba mi się ich system wiążący ze sobą poszczególne blogi (oni to nazywają tworzeniem "blogowej wspólnoty", Komuny Paryskiej czy jakoś tak Wink) i tworzący coś w rodzaju: "skomentuj mnie, ja skomentuję ciebie" - a te komentarze są wprost denne ("SiuuuPeR BloGaSSecK" itd). Ale do rzeczy. Stronę umieściłem na zwykłym, zagranicznym, niereklamującym, darmowym serwisie i podpiąłem pod polską darmową domenę.

I nie miałbym żadnego żalu, gdyby nie to, że bardzo chciałbym umożliwić odwiedzającym komentowanie poszczególnych moich wpisów. Czy to możliwe? Jak to możliwe? Zapewne potrzeba do tego tego czegoś, co nazywa się PHP, a ja jestem w tym zieloniutki. HTML natomiast nie stoi u mnie źle.

Zatem - czy mam jakiekolwiek szanse realizacji tego marzenia (Wink), czy lepiej o tym zapomnieć? Z góry dziękuję Wam za wszelką pomoc.

Pozdrawiam serdecznie
Gustaw
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Sob Lip 08, 2006 12:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Czy Twój serwer obsługuje PHP i MySQL?

http://skrypty.webpc.pl/index16.html - tu znajdziesz skrypty do komentarzy

Zaś tu:
http://skrypty.webpc.pl/index3.html
Skrypty PHP stworzone specjalnie do prowadzenia prywatnych blogów. Na Twoim miejscu zainteresowałbym się nimi Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Gustaw
PostWysłany: Sob Lip 08, 2006 6:29 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nowy

Cytat:
Czy Twój serwer obsługuje PHP i MySQL?

Nie, ale z tym problemu nie będzie, serwer mogę zmienić. Byle działało.
Cytat:
http://skrypty.webpc.pl/index16.html - tu znajdziesz skrypty do komentarzy

Dziękuję Ci, ale nie wiem, jak to zastosować. Wink

Też denerwują mnie ludzie, którzy na różnych forach zamiast poszukać np. w Googlu samouczka pytają się o wszysko, ale ja naprawdę nic nie rozumiem z tych "PHP dla początkujących" itp.... Zresztą to będzie jedyne zastosowanie PHP na mojej stronie, więc nie potrzebuję się tego uczyć, tylko zrobić jedną, jedyną, konkretną rzecz...

Po prostu jak wkleić ten kod w htmla Very Happy - da się to łatwo zrobić?
Cytat:
Skrypty PHP stworzone specjalnie do prowadzenia prywatnych blogów. Na Twoim miejscu zainteresowałbym się nimi Wink

Tam akurat byłem, i... szczerze mówiąc pewniej czuję się zwyczajnie modyfikując tekst w htmlu niż korzystając z czegoś takiego. W moim przypadku co za dużo, to niezdrowo. Wink

Pozdr.,
Gustaw.
Admin
PostWysłany: Wto Lip 11, 2006 10:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Oki wejdź na http://www.webpc.pl/forum/viewtopic.php?p=1165#1165 - tam poruszamy bardzo podobny do Twojego temat - komentarze, wklejanie na stronę
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> Pierwsze kroki webmastera --> Możliwość wpisywania komentarzy na blogu - tylko serwisy?
Skocz do: