Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy

Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> [php] Aktualizacja danych

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 [php] Aktualizacja danych Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
Anja
PostWysłany: Wto Cze 26, 2007 9:10 pm    Temat postu: [php] Aktualizacja danych Odpowiedz z cytatem

Nowy

Witam wszystkich. Mam na imię Anka i mam problem z zadaniem na zaliczenie :/ Musze napisać skrypt, który bedzie importował plik CSV do bazy danych, z tym, że musi on sprawdzać czy imię i nazwisko osoby nie jest już w bazie, jeżeli jest to tylko wyedytować tą osobę.

A więc tak:

Mam plik CSV o takiej mniej-więcej strukturze:
Kod:
#Imie i nazwisko;Wpłata/wypłata;Stan;Wartość
** Klasa I;;;
Andrzej Andrzejczak;2;1;2.60
Bogdan Bogdanek;1;1;2.60
** Klasa II;;;
* A;;;
Celina Celińska;1;1;233.70
Dariusz Darecki;0;1;155.15
Edward Edwarczyk;1;1;395.90
* B;;;
Filip Filipiak;1;1;299.99
Grzegorz Grzegorzewski;2;0;473.72
Halina Haliniak;1;1;286.99

Legenda:
Listę wszystkich uczniów przedzielają wiersze określające przynależność ucznia do danej klasy(kategorii) i symbolu klasy (podkategorii). Nazwy kategorii poprzedzone są dwoma znakami gwiazdki * a podkategorii jednym znakiem gwiazdki.
W pierwszym wierszu znajduje się legenda pliku poprzedzona znakiem komentarza #.
Kodowanie polskich znaków w formacie Win-1250.

/************************************************/

Oto co muszę zrobić:
1. skryptem przekonwertować treśc pliku z kodowania Win-1250 na UTF-8 lub ISO 8859-2
2. wgrać do bazy zawartośc pliku: czyli skrypt sprawdza czy dany uczeń jest w bazie, jesli jest to aktualizacja danych, jeśli nie ma daodanie do bazy i/lub utworzenie kategorii. Plik bedzie wgrywany z serwera. Czyli ma być okienko w formularzu, gdzie podaj sie adres pliku.

/************************************************/

Jak narazie mam skrypt, który dodaje lub aktualizuje... Albo raczej dodaje pisząc ze aktualizuje albo na odwrót.

Kod:
<?php
      //include "header.php";
      include "conf.php";

if(isset($_POST['submit']))
   {
     $filename=$_POST['filename'];
     $handle = fopen("$filename", "r");
     $licznik = 0;
     while (($data = fgetcsv($handle, 10000, ";")) !== FALSE)
     {
      if($data[0][0]=='#') continue;
      if($data[0][0]=='*') continue;
      if($data[0]!="$imie") 
      {
       $import="INSERT skladka (imie,wplata,stan,wartosc) values('$data[0]','$data[1]','$data[2]','$data[3]')";
       mysql_query($import) or die(mysql_error());
       echo "<span style=\"color:green\">$licznik. Dodano: $data[0]</span><br />";                                   
         }
         else
         {
         $query="UPDATE skladka SET imie='$data[0]', wplata='$data[1]', stan='$data[2]', wartosc='$data[3]]' WHERE imie='$imie'";
         mysql_query($query);
         echo "<span style=\"color:red\">$licznik. Zaktualizowano: $data[0]</span><br />";
         }
         $licznik++;
     }
     fclose($handle);
     print "Dodano $licznik nazwisk";
   }
   else
   {
      print "<form action='csv.php' method='post'>";
      print "Dodaj plik do importu:<br>";
      print "<input type='text' name='filename' size='20'><br>";
      print "<input type='submit' name='submit' value='submit'></form>";
   }
?>

Napisałam ten sam post jakiś czas temu na forum php.pl jednak tam potraktowali mnie odgórnie Sad Ja nie znam się na php, potrzebuje jedynie tego skryptu, abym mogła mieć podgląd kto ile kasy wpłacił Sad

I naprawdę nie rozumiem dlaczego musiałabym uczyć się całego php, aby zrobić jeden głupi skrypt (tak jak mi sugerowali na php.pl) Sad Pomoże jakaś dobra duszyczka ?

Plik dostaję od naszej wychowawczyni. tzn ona to daje plik który można w excelu otworzyć.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> [php] Aktualizacja danych
Skocz do: