Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222 Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222 Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222 Warning: preg_match_all(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 569 Warning: preg_replace(): No ending delimiter '#' found in /home/web5/domains/webpc.pl/public_html/forum/includes/bbcode.php on line 222
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> Pierwsze kroki webmastera --> Polskie znaki problem

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 Polskie znaki problem Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
klim
PostWysłany: Nie Lip 13, 2008 11:50 am    Temat postu: Polskie znaki problem Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

Witam serdecznie

Piszę spolszczenie TEGO skryptu. Polskie znaki mam wszedzie oprócz w tych polach które pisane są w panelu admina np newsy itp. Mimo że zmieniam kodowanie na UTF-8 poszczególnych modułów to nie mogę uzyskac polskich znaków.

Zmieniłem dla całego skryptu

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=iso-8859-1" />


na UTF-8 jednak panel admina musi mieć jeszcze gdzieś własne kodowanie.

Prosze o pomoc gdyz to ważny projekt dla mnie.

TUTAJ cały admincp
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
matheus
PostWysłany: Nie Lip 13, 2008 10:58 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moderator

Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 487
Skąd: 3 Miasto

czy to chodzi o baze danych ? ze jak dodajesz za pomoca admin panalu to w bazie sie krzaczy ?
_________________
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.

| Sopot | | Lębork
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
klim
PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 10:06 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

Już cały admin panel jest bez polskich znaków. W bazie jest chyba dobrze bo utf8_general_ci ale zdaje mi się że cały panel jest w iso a nie umiem tego zmienić.

Próbowałem dodać

Kod:
<meta http-equiv="Content-Type" content="text/html; charset=UTF-8" />
do head.php jednak nawet ze skutkiem negatywnym bo sypie się cały head.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Sob Lip 19, 2008 2:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Zależy też jak został zapisany plik - przy użyciu jakiego kodowania. Ja używam programu EditPlus - tam przy zapisywaniu jest możliwość zmiany kodowania Wink
Spróbuj - myśle że o to właśnie chodzi.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
klim
PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 11:51 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

po zmianie tym programem który podałeś. W panelu admina raz są polskie znaki raz ich nie ma i pojawia się zastanawia mnie równiez plik inc.php, po zmianie kodowania na UTF-8 tego pliku. Znika dały admincpanel. Może faktycznie problem też tkwi w tej bazie, bo tam taż jest pokrzaczone wszystko
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Nie Lip 20, 2008 10:38 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

No to masz odpowiedź...w bazie krzaczki...Ustaw wszędzie to samo kodowanie
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
klim
PostWysłany: Pon Lip 21, 2008 8:59 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

zmieniłem bazę na utf8_polish_ci i mam teraz "?" zamiast polskich znaków Very Happy jest chyba postęp Wink
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Wto Lip 22, 2008 6:09 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Widzisz te znaki "?" w phpmyadminie?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
klim
PostWysłany: Wto Lip 22, 2008 4:43 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

phpmMyAdmin tez nie ma polskich znaków... próbowałem ręcznie zmieniać tekst i wtedy znaki są jednak nadal nie wyświetla ich na stronce. Zainstalowałem skrypt również na YOYO aby sprawdzić czy tam będzie dobrze... niestety bez zmian Sad
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Admin
PostWysłany: Wto Lip 22, 2008 6:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Admin strony i forum

Dołączył: 17 Kwi 2005
Posty: 708
Skąd: Reda

Jeśli już w phpMyAdmin nie ma polskich znaków to rozwaliłeś kodowanie w bazie (raczej nieodwracalne). Musisz ręcznie to poprawić tak, aby w phpMyAdmin było dobrze.
Następnie podczas połączenia z bazą w skryptach PHP spróbuj dodać od razy po connect'ie te dwie linijki:
Kod:

mysql_query("SET NAMES 'utf-8'");
mysql_query("SET CHARACTER SET 'utf8_general_ci'");
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
klim
PostWysłany: Wto Lip 22, 2008 7:55 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Nieśmiały

Dołączył: 13 Lip 2008
Posty: 6

Nie mam pojęcia jak to zrobić. Sorki ale jestem n00b w te klocki. Byłbym Ci niezmiernie wdzięczny gdybyś mógł mi ten proces jakoś wytłumaczyć Wink Pozdrawiam i dziękuję za wszystkie odpowiedzi na moje pytania.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
matheus
PostWysłany: Pią Sie 22, 2008 12:26 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moderator

Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 487
Skąd: 3 Miasto

no jak masz polaczenie mysql_connect to zaraz po nim wklej to co podał admin, słyszałem ze to trochę nie optymalne ale co zrobić jak nie ma się innego wyjścia ;]
_________________
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.

| Sopot | | Lębork
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
magnesik
PostWysłany: Pon Mar 05, 2012 11:47 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Młodzieniec

Dołączył: 01 Gru 2011
Posty: 45

Skoro jesteś jak to określiłeś n00b to zacznij się rozwijać...
_________________
Skuteczne pozycjonowanie? Adwords + precle + zaplecze + adder.
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> Pierwsze kroki webmastera --> Polskie znaki problem
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group