Forum forum.webPC.pl Strona Główna  
  forum.webPC.pl
FAQ  FAQ   Szukaj  Szukaj   Użytkownicy  Użytkownicy   Grupy  Grupy
 
Rejestracja  ::  Zaloguj Zaloguj się, by sprawdzić wiadomości
 
Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> problemik

Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu
 problemik Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat --> 
Autor Wiadomość
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 7:27 pm    Temat postu: problemik Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

mam taki problem otóż piszę sobie skrypt rejestracji użytkowników ale nic się nie wyświetla nawet błąd

tutaj macie kod:

Kod:

<?php
//zmienne do łączenia się z bazą danych
$host = "localhost";
$user = "jarek21_04";
$haslo = "mojehaslo";
$baza = "jarek21_aukcje";

//wywoływanie połączenia
@mysql_connect($host, $user, $haslo) or die('Połączenie nieudane');
@mysql_select_db($baza) or die('Wywołanie bazy danych zakończone niepowodzeniem');
//or die wyświetla komunikat w przypadku braku połączenie

//zawartość

//formularz
include_once('formularz.php');
//przypisanie zmiennym tablic
$login = $_POST['login'];
$haslo = $_POST['haslo'];
//przypisanie zmiennej zapytanie dot. wstawiania rekordów do tabel w bazie mysql
$zapytanie = INSERT INTO uzytkownicy(login, haslo) VALUES ($login, $haslo);
//warunek dodania do bazy danych
if(!empty($login || $haslo)) {
echo($zapytanie)
}
else {
echo('Wystąpił błąd z dodaniem danych do baza');
}
//komunikat o poprawnej rejestracji
echo('Rejestracja przebiegła pomyślnie!');
?>


co moze być tego przyczyną???
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Cooker
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 7:40 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 27 Lis 2006
Posty: 122

Bo wytłumiłeś komunikaty o błedach....
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 7:49 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

usunąłem małpy i dalej to samo
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
prz3kus
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 8:08 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Ziomek

Dołączył: 29 Gru 2006
Posty: 124
Skąd: Ze wsi, a co? :>

Może wstawisz cały kod z formularza Smile
Ale ja już raczej dzisiaj nic nie sobacze bo ledwo siedze Razz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 8:37 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

prz3kus napisał:
Może wstawisz cały kod z formularza Smile
Ale ja już raczej dzisiaj nic nie sobacze bo ledwo siedze Razz


spróbowałem za pomocą funkcji echo();

no i dalej nic

pusto!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
matheus
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 8:56 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moderator

Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 487
Skąd: 3 Miasto

wez co kawalek zrob sprawdzenie czy kod dobrze dziala sprawdz w ktorym miejscu cos jest nei tak to ci php zwroci blad
_________________
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.

| Sopot | | Lębork
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 9:10 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

matheus napisał:
wez co kawalek zrob sprawdzenie czy kod dobrze dziala sprawdz w ktorym miejscu cos jest nei tak to ci php zwroci blad


masz na myśli usuwanie po kawałku kodu i odpalanie go?

a twoim zdaniem to jest dobrze??
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 9:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

robiłem tak jak mówiłeś i skrypt działa do tego momentu:

Kod:

<?php
include('head.php');
//zmienne do łączenia się z bazą danych
$host = "localhost";
$user = "jarek21_04";
$haslo = "jarek21";
$baza = "jarek21_aukcje";

//wywoływanie połączenia
$link = mysql_connect($host, $user, $haslo) or die('Połączenie nieudane');
mysql_select_db($baza) or die('Wywołanie bazy danych zakończone niepowodzeniem');
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
matheus
PostWysłany: Nie Gru 31, 2006 11:16 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Moderator

Dołączył: 22 Lis 2006
Posty: 487
Skąd: 3 Miasto

i gdzie ci padl
tutaj ??
or die('Wywołanie bazy danych zakończone niepowodzeniem');


to do mysql sie nie łaczy
_________________
A biada milczącym o Tobie, że mając mowę, stali się niemymi.

| Sopot | | Lębork
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 10:11 am    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

matheus napisał:
i gdzie ci padl
tutaj ??
or die('Wywołanie bazy danych zakończone niepowodzeniem');


to do mysql sie nie łaczy


łączy sie z mysql tylko jak dorzucę warunki to zaraz przestaje działać

a bez tych warunków to normalnie działa
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 1:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

popraw koncowke na

Kod:
$zapytanie = [/b]INSERT INTO uzytkownicy(login, haslo) VALUES ($login, $haslo)";
//warunek dodania do bazy danych
//if(!empty($login || $haslo)) { - to moze i jest dobry warunek, nie wiem nie spotkalem sie z taka konstrukcja, a nie chce mi sie sprawdzac
if(!empty($login) || !empty($haslo)) {
echo($zapytanie);
}
else {
echo('Wystąpił błąd z dodaniem danych do baza');
}
//komunikat o poprawnej rejestracji
echo('Rejestracja przebiegła pomyślnie!');
?>


ew. dorzuc na poczatku

Kod:
error_reporting(E_ALL);

_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi


Ostatnio zmieniony przez ghosti dnia Pon Sty 01, 2007 8:20 pm, w całości zmieniany 1 raz
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 2:09 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

mi sie wydaje że powinienem dorzucić:

Kod:

mysql_query(INSERT INTO.......)


twoje rozwiązanie też przestudiowałem i to nic nie dało.
a co do
Kod:

echo($zapytanie)


to powinienem zrobić tak:

Kod:

mysql_query($zapytanie);


ale i to też nie dało nic!

proszę ciebie i innych forumowiczów pomóżcie mi!
bo chcę sobie zrobić logowanie i rejestracje na mojej stronie:
http://pozycja.bee.pl
A gotowce nie wchodzą w gre, bo się źle integrują z moją stroną.

jeszcze raz proszę o pomoc!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 8:22 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

co to znaczy nic nie dalo?

chociaz wklepales ten moj kod, w twoim poscie brakuje srednikowi kilku innych znakow, oczywiscie, ze tak jesli chcesz wpisac do bazy, to takze musisz wpisac, jesli tylko wyswietlic echem to nie..
_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 9:02 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

ghosti napisał:
co to znaczy nic nie dalo?

chociaz wklepales ten moj kod, w twoim poscie brakuje srednikowi kilku innych znakow, oczywiscie, ze tak jesli chcesz wpisac do bazy, to takze musisz wpisac, jesli tylko wyswietlic echem to nie..



okazuje się ze mój kod był dobry

wiesz co było przyczyną??

zły serwer

przeniosłem skrypt na home.pl i już gra!
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
ghosti
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 9:19 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Operator

Dołączył: 26 Lis 2006
Posty: 538

samorozwiazujace sie problemy, skad ja to znam Wink

piszesz kod z bledami najpierw, pozniej piszesz, ze kod byl dobry, ale... ehh kolejny raz zdaje sie..
_________________
bankier fotka forum nastolatek ciechocinek toruń noclegi
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
jarmiar
PostWysłany: Pon Sty 01, 2007 9:57 pm    Temat postu: Odpowiedz z cytatem

Pomocnik

Dołączył: 28 Sie 2006
Posty: 317

ghosti napisał:
samorozwiazujace sie problemy, skad ja to znam Wink

piszesz kod z bledami najpierw, pozniej piszesz, ze kod byl dobry, ale... ehh kolejny raz zdaje sie..


no nie w tym sensie

chodzi mi że już trochę wcześniej zmodyfikowałem kod tylko nie opublikowałem na forum, a następnie na starym serwerze nie działało.
dopiero jak wgrałem na homa to działało!


o to mi chodzi, rozumiesz już?
Powrót do góry
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Wyświetl posty z ostatnich:   
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Strona 1 z 1

Forum forum.webPC.pl Strona Główna --> PHP, MySQL oraz inne bazy danych --> problemik
Skocz do:  



Nie możesz pisać nowych tematów
Nie możesz odpowiadać w tematach
Nie możesz zmieniać swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz głosować w ankietach
 
 


DAJ Glass (1.0.5) template by Dustin Baccetti
EQ graphic based off of a design from www.freeclipart.nu
Powered by phpBB Š 2001, 2002 phpBB Group