Wysłany: Wto Maj 30, 2006 9:16 am Temat postu: Auto aktualizacja?
Nowy
Mam takie pytanie czy ktos wie jak powinien wyglądać skrypt który usuwał by wiadomości ze strony które sa starsze niż 2 tygodnie powiedzmy? _________________ prosze pisac na moje gg 8850920
I opcja: Możesz go przerobić tak, aby np. podczas każdego wykonywania jakiegoś zapytania automatycznie usuwał stare wpisy
II opcja - lepsza: Wykorzystaj harmonogram zadan typu Cron do wywolywania skryptu np. co 24h w nocy, który usuwa stare wpisy.
II opcja jest lepsza, ponieważ nie obciąża serwera tak bardzo jak pierwsza. Pierwsza za każdym odpaleniem skryptu musi wykonać dodatkowe zapytania do MySQL (a tym samym obciaza serwer), zaś druga wykonuje je tylko raz na 24h (w nocy).
Bo moja antykoncepcja jest taka żeby głupie babeczki mogły sobie same tą strone aktualizować zrobić coś takiego jak jest na blogach. Chce to napisać w PHP żeby była strona która uruchomi sie po zalogowaniu miała opcje wyboru działu do którego chce sie dodac wiadomość i żeby była możliwośc załączenia pliku i żeby automatycznie wrzucał link do pliku na strone. Sądzisz że to wypali? _________________ prosze pisac na moje gg 8850920
Wiesz.... jesli juz zaczales wykorzystywac mozliwosci PHP to po co z powrotem wracac do "poprzedniej epoki" jaką jest strona w czystym HTMLu? Tym bardziej jesli ktos Ci to zlecił (tak skumałem z tymi babkami?). _________________ Cztery podstawowe zasady:
I. Ucz się
II. Próbuj zrobić sam - jeśli nie umiesz patrz pkt.I
III. Nie ma nic za darmo
IV. Nikt nie będzie tracić swojego czasu za free - patrz punkty I-III